εἰ ὁ Θεὸς ὑπὲρ ἡμῶν, τίς καθ᾿ ἡμῶν; ~ Προς Ρωμαίους 8:31

Στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου Θεού. Άγιος, Άγιος, Άγιος Κύριος Σαβαώθ· πλήρης ο ουρανός και η γη της Δόξης Σου. Ωσαννά εν τοις Υψίστοις· Ευλογημένος ο Ερχόμενος εν Ονόματι Κυρίου.

Τα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας - Τα Πάθη του Χριστού και η Ανάσταση Του - Κάνε κλικ στην εικόνα

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Οι Παραβολές των δέκα παρθένων και των ταλάντων


 «Ο ερχομός της Βασιλείας του Θεού θα είναι όμοιος με ό,τι έγινε με δέκα κοπέλες, που πήραν τα λυχνάρια τους και βγήκαν να προϋπαντήσουν το γαμπρό. Πέντε απ’ αυτές ήταν άμυαλες και πέντε ήταν συνετές. Οι άμυαλες πήραν τα λυχνάρια τους, μα δεν πήραν μαζί τους και λάδι. Απεναντίας, οι συνετές πήραν μαζί με τα λυχνάρια τους και λάδι σε δοχεία. Επειδή όμως ο γαμπρός αργοπορούσε, όλες νύσταξαν και κοιμήθηκαν. Κατά τα μεσάνυχτα ακούστηκε μια φωνή: "Ο γαμπρός έρχεται· βγείτε να τον προϋπαντήσετε!" Όλες οι κοπέλες σηκώθηκαν και τακτοποίησαν τα λυχνάρια τους. Οι άμυαλες είπαν τότε στις συνετές: "Δώστε μας από το λάδι σας, γιατί τα λυχνάρια μας σβήνουν". Οι συνετές όμως τους απάντησαν: "Όχι, γιατί δε θα φτάσει και για μας και για σας - καλύτερα, πηγαίνετε στους πωλητές ν’ αγοράσετε για τον εαυτό σας". Αλλά ενώ πήγαιναν ν’ αγοράσουν λάδι, ήρθε ο γαμπρός, κι οι έτοιμες μπήκαν μαζί του στη γιορτή του γάμου, κι η πόρτα έκλεισε. Ύστερα από λίγο φτάνουν και οι υπόλοιπες κοπέλες και λένε: "Κύριε, Κύριε, άνοιξέ μας". Αυτός όμως τους αποκρίθηκε: "Σας βεβαιώνω πως δε σας ξέρω". Αγρυπνάτε λοιπόν, γιατί δεν ξέρετε ούτε την ημέρα ούτε την ώρα που θα έρθει ο Υιός του Ανθρώπου».

Ο Χριστός για να διδάξει τους μαθητές Του πώς θα κάνει την κρίση Του, όταν έλθει στη Δεύτερη Παρουσία Του, τους είπε την παρακάτω παραβολή: «Ένας άνθρωπος προτού φύγει για ένα μακρινό ταξίδι φώναξε, τους δούλους του και τους παρέδωσε τα υπάρχοντά του για να τα διαχειριστούν υπεύθυνα. Σε έναν έδωσε πέντε τάλαντα, σε άλλον δυο και σε άλλον ένα: στον καθένα ανάλογα με την ικανότητά του. Μετά αναχώρησε. Αμέσως αυτός που είχε πάρει τα πέντε τάλαντα τα εκμεταλλεύτηκε και κέρδισε άλλα πέντε.

Αυτός που είχε πάρει τα δυο, έκανε το ίδιο. Αντίθετα αυτός που είχε πάρει το ένα τάλαντο, έσκαψε μια τρύπα στη γη και το έκρυψε εκεί. Πολύ αργότερα ο Κύριος επέστρεψε και τους φώναξε για να λογαριαστούν. Ο δούλος που είχε πάρει πέντε τάλαντα του παρουσίασε και άλλα πέντε και του είπε: «Κύριε μού είχες δώσει πέντε τάλαντα. Να εγώ κέρδισα άλλα πέντε». «Εύγε δούλε, καλέ και πιστέ», του είπε ο κύριός του, «ήσουν πιστός σε λίγα πράγματα, εγώ θα σε εμπιστευτώ σε πολλά». Μετά παρουσιάστηκε εκείνος που είχε πάρει τα δυο τάλαντα και είπε, όπως και αυτός που είχε προηγηθεί: «Κύριε μού είχες δώσει δυο τάλαντα. Να εγώ κέρδισα άλλα δύο». Και ο κύριός του του είπε: «Εύγε δούλε, καλέ και πιστέ, ήσουν πιστός σε λίγα πράγματα, εγώ θα σε εμπιστευτώ σε πολλά. Και εσύ επίσης πάρε μέρος στη χαρά του κυρίου σου». Τέλος, αυτός που είχε πάρει το ένα τάλαντο παρουσιάστηκε και είπε: «Κύριε, ήξερα πως ήσουν ένας σκληρός άνθρωπος, ο οποίος θερίζει εκεί που δεν έσπειρε και που μαζεύει εκεί που δεν σκόρπισε. Φοβήθηκα κι έκρυψα το τάλαντό μου μέσα στη γη. Να το, πάρε ό,τι σου ανήκει». Ο κύριος τού απάντησε: «Δούλε κακέ και τεμπέλη, ήξερες ότι θερίζω εκεί που δεν έσπειρα και ότι μαζεύω εκεί που δε σκόρπισα. Θα έπρεπε τότε να παραδώσεις τα χρήματα στους τραπεζίτες και κατά την επιστροφή μου θα τα είχες πάρει μαζί με τους τόκους. Πάρτε του λοιπόν το τάλαντο και δώστε το σε αυτόν που έχει τα δέκα τάλαντα. Γιατί σ’ εκείνον που έχει αυξήσει αυτό που του δόθηκε, θα του δοθούν και άλλα πολλά και θα έχει σε αφθονία, αλλά από εκείνον που δεν έχει, θα αφαιρεθεί και εκείνο που έχει. Πάρτε, λοιπόν, τον άχρηστο αυτό πονηρό δούλο και ρίξτε τον στο πυκνό σκοτάδι της Κόλασης, όπου θα είναι τα κλάματα και το τρίξιμο των δοντιών». 

Η παραβολή των 10 παρθένων και η παραβολή των ταλάντων βρίσκονται και οι δύο στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου.

 1. Η Παραβολή των 10 Παρθένων:

    - Αυτή η παραβολή καταγράφεται στο Κατά Ματθαίον 25:1-13.

 2. Η παραβολή των ταλέντων:

    - Αυτή η παραβολή βρίσκεται στο Κατά Ματθαίον 25:14-30.

 Και οι δύο αυτές παραβολές αποτελούν μέρος των διδασκαλιών του Ιησού στην επί του Όρους Ομιλία(Όρος των Ελαιών) όπου συζητά τους έσχατους καιρούς, τη δεύτερη έλευση Του και τη σημασία του να είσαι έτοιμος και πιστός στην υπηρεσία του Θεού.

 Αυτές οι παραβολές τονίζουν τη σημασία της πνευματικής ετοιμότητας, της σοφής διαχείρισης των πόρων και της ενεργούς υπηρεσίας για τον Κύριο εν αναμονή της επιστροφής Του. Παρέχουν ισχυρά μαθήματα σχετικά με την ανάγκη για εγρήγορση, επιμέλεια και καρποφορία στη χριστιανική ζωή.