εἰ ὁ Θεὸς ὑπὲρ ἡμῶν, τίς καθ᾿ ἡμῶν; ~ Προς Ρωμαίους 8:31

Στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου Θεού. Άγιος, Άγιος, Άγιος Κύριος Σαβαώθ· πλήρης ο ουρανός και η γη της Δόξης Σου. Ωσαννά εν τοις Υψίστοις· Ευλογημένος ο Ερχόμενος εν Ονόματι Κυρίου.

Τα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας - Τα Πάθη του Χριστού και η Ανάσταση Του - Κάνε κλικ στην εικόνα

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Ο Χριστός διώχνει τους βεβηλωτές του Ναού και η καταραμένη συκιά

 



Μετά ο Ιησούς μπήκε μέσα στον Ναό και έδιωξε όλους όσους πουλούσαν και αγόραζαν. Αναποδογύρισε τα τραπέζια των αργυραμοιβών και τους πάγκους αυτών που πουλούσαν περιστέρια λέγοντας: «Είναι γραμμένο: ο Οίκος Μου θα ονομαστεί Οίκος Προσευχής. Αλλά εσείς τον κάνετε σπήλαιο ληστών». Οι αρχιερείς και οι γραμματείς θύμωσαν. Στο μεταξύ ο Ιησούς βγήκε από την πόλη για να πάει στη Βηθανία, όπου πέρασε τη νύχτα.

Την άλλη μέρα το πρωί γυρίζοντας στην πόλη πείνασε. Βλέποντας μια συκιά στην άκρη του δρόμου, την πλησίασε, αλλά όταν δε βρήκε παρά μόνο φύλλα, είπε: «Να μη βγει ποτέ πια καρπός από εσένα» και στη στιγμή ξεράθηκε η συκιά. Οι μαθητές Του βλέποντας αυτό ξαφνιασμένοι φώναξαν: «Πως ξεράθηκε μέσα σε μια στιγμή η συκιά;» Και ο Ιησούς τους απάντησε: «Αλήθεια σας λέγω, αν έχετε πίστη και δεν αμφιβάλλετε καθόλου, όχι μόνο θα κάνετε αυτό που συνέβη στη συκιά, αλλά θα λέτε σε αυτό το βουνό: «Σήκω και πέσε στη θάλασσα» και αυτό θα γίνεται. Ό,τι θα ζητάτε με πίστη μέσω της προσευχής, θα το αποκτάτε».

 1. Ο Ιησούς Καθαρίζει το Ναό:

    - Ματθαίος 21:12-13

    - Μάρκος 11:15-17

    - Λουκάς 19:45-46

    - Ιωάννης 2:13-17

 2. Ο Ιησούς που καταριέται τη συκιά:

    - Ματθαίος 21:18-22

    - Μάρκος 11:12-14, 20-24

Το γεγονός είναι μια συμβολική πράξη, που καταδεικνύει την κρίση του Θεού για την ακαρπία και τη σημασία της πίστης και της προσευχής.

 Ο καθαρισμός του ναού και η κατάρα της συκιάς είναι σημαντικά γεγονότα στα Ευαγγέλια, καθώς αποκαλύπτουν την εξουσία του Ιησού, τον δίκαιο θυμό κατά της διαφθοράς και τη σημασία της αληθινής μετάνοιας και της αφοσίωσης στον Θεό.

Αυτά τα περιστατικά συμβαίνουν κατά την τελευταία εβδομάδα της ζωής του Ιησού, λίγο πριν τη Σταύρωση Του στην Ιερουσαλήμ. Τονίζουν τον Μεσσιανικό ρόλο του Ιησού, την εξουσία Του ως Θεός, καθώς και τον ζήλο Του για την αποκατάσταση της κατάλληλης λατρείας του Θεού.