εἰ ὁ Θεὸς ὑπὲρ ἡμῶν, τίς καθ᾿ ἡμῶν; ~ Προς Ρωμαίους 8:31

Στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου Θεού. Άγιος, Άγιος, Άγιος Κύριος Σαβαώθ· πλήρης ο ουρανός και η γη της Δόξης Σου. Ωσαννά εν τοις Υψίστοις· Ευλογημένος ο Ερχόμενος εν Ονόματι Κυρίου.

Τα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας - Τα Πάθη του Χριστού και η Ανάσταση Του - Κάνε κλικ στην εικόνα

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 4 Μαΐου 2021

Άγιος Εφραίμ ο Μεγαλομάρτυρας και Θαυματουργός


πολυτίκιον. χος α΄. Τς ρήμου πολίτης. 


ν ρει τν μώμων σπερ λιος λαμψας, καί μαρτυρικς, θεοφόρε, πρός Θεόν ξεδήμησας, βαρβάρων ποστάς πιδρομάς, φραίμ Μεγαλομάρτυς το Χριστο· διά τοτο ναβλύζεις χάριν εί, τος ελαβς βοσι σοί· δόξα τ δεδωκότι σοί σχύν,

δόξα τ σέ θαυμαστώσαντι, δόξα τ νεργοντι διά σο, πσιν άματα. 


Μετάφραση 


Στο όρος των Αμώμων, όπως ακριβώς ο ήλιος έλαμψε, και με μαρτυρικό τρόπο, θεοφόρε, προς τον Θεό αναχώρησες, των βαρβάρων αφού υπέστης τις επιθέσεις, Εφραίμ Μεγαλομάρτυρα του Χριστού· γι’ αυτό αναβλύζεις χάρη πάντα, σε αυτούς που με ευλάβεια μιλούν σε σένα· δόξα σ’ αυτόν που σου έδωσε δύναμη, δόξα σ’ αυτόν που σε έκανε θαυμαστό, δόξα σ’ αυτόν που κάνει μέσω εσένα, όλων των ειδών τις θεραπείες.



Ο Βίος του Αγίου  

Διαβάστε τον βίο του Αγίου πιο αναλυτικά ΕΔΩ  


Στον λόφο των Αμώμων (των άσπιλων, των άμεμπτων), στους πρόποδες του Πεντελικού όρους, στη Νέα Μάκρη, βρίσκεται το Ιερό Λείψανο και η Ιερά Μονή του Αγίου Εφραίμ. Ο Άγιος Εφραίμ, κατά κόσμον Κωνσταντίνος Μόρφης, γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 14 Σεπτεμβρίου 1384 μ.Χ. Σε ηλικία 14 ετών, για να αποφύγει τον εξισλαμισμό και τα γενιτσαρικά σώματα, εισήλθε στην Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του όρους των Αμώμων (Καθαρών) της Νέας Μάκρης Αττικής, όπου και έγινε μοναχός. Το 1424 μ.Χ. οι Τούρκοι εισέβαλαν βιαίως στη Μονή και έσφαξαν όλους τους Πατέρες της Μονής. Ο Άγιος απουσίαζε στη σπηλιά του πάνω στο βουνό για προσευχή. Τον επόμενο χρόνο, την 14η Σεπτεμβρίου 1425 μ.Χ., επανήλθαν οι βάρβαροι και βρήκαν τον Άγιο. Τον συνέλαβαν και άρχισαν τα μαρτύριά του για 8,5 μήνες, προσδοκώντας να τους αποκαλύψει τυχών μυστικούς θησαυρούς της Ιερά Μονής. Θανατώθηκε με φρικώδη τρόπο στις 5 Μαΐου 1426 μ.Χ., ήμερα Τρίτη, 9 το πρωί. Το 1945 μ.Χ. η μοναχή Μακαρία επισκέφθηκε την ερειπωμένη Μονή και αποφάσισε να μείνει εκεί και την αναστηλώσει. Με μια σειρά από οράματα, σημάδια του Θεού και εμφανίσεις του ίδιου του Αγίου, η μοναχή Μακαρία έμαθε για τον Άγιο και βρήκε τα Ιερά του Λείψανα στις 3 Ιανουαρίου 1950. Λόγω των αναρίθμητων μαρτυριών για εμφανίσεις και θαύματά του, χιλιάδες πιστοί κατακλύζουν κάθε χρόνο τη Νέα Μάκρη, ελπίζοντας σε ίαση ψυχική, σωματική και πνευματική. Ο Άγιος Εφραίμ γιορτάζεται δύο φορές το χρόνο, στις 5 Μαΐου το μαρτυρικό του τέλος και στις 3 Ιανουαρίου η εύρεση των τιμίων λειψάνων του.