εἰ ὁ Θεὸς ὑπὲρ ἡμῶν, τίς καθ᾿ ἡμῶν; ~ Προς Ρωμαίους 8:31

Στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου Θεού. Άγιος, Άγιος, Άγιος Κύριος Σαβαώθ· πλήρης ο ουρανός και η γη της Δόξης Σου. Ωσαννά εν τοις Υψίστοις· Ευλογημένος ο Ερχόμενος εν Ονόματι Κυρίου.

Τα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας - Τα Πάθη του Χριστού και η Ανάσταση Του - Κάνε κλικ στην εικόνα

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος

 


Ο Άγιος Ιωάννης ο Κλίμακος, γνωστός και ως Ιωάννης της Κλίμακας ή Ιωάννης Κλίμακος, ήταν Χριστιανός μοναχός, ασκητής και πνευματικός συγγραφέας που έζησε κατά τον έκτο αιώνα. Λίγα είναι γνωστά για την πρώιμη ζωή του Αγίου Ιωάννη της Κλίμακας. Γεννήθηκε γύρω στο έτος 525μ.Χ. στη Συρία και μπήκε στη μοναστική ζωή σε νεαρή ηλικία. Πέρασε πολλά χρόνια ως ερημίτης στην περιοχή του όρους Σινά, όπου αναζήτησε μια ζωή μοναξιάς και βαθιάς πνευματικής περισυλλογής. Μετακόμισε στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης στους πρόποδες του όρους Σινά. Η νοσταλγία, όμως, της ερημικής ζωής, έκανε τον Ιωάννη να αποσυρθεί πάλι στην έρημο και να αφοσιωθεί πάλι στις μελέτες του. Εκοιμήθη εν ειρήνη περί το 606μ.Χ. και άφησε δύο σπουδαιότατα συγγράμματα, την «Κλίμακα» και τον «Λόγον προς τον Ποιμένα».

Για να διαβάσετε όλους τους Λόγους της Κλίμακας πατήστε εδώ 

 «Η Κλίμακα» θεωρείται το πιο σημαντικό έργο του και έχει διαβαστεί και σεβαστεί ευρέως τόσο στην Ορθόδοξη όσο και στην Καθολική πίστη. Είναι ένας

οδηγός για την πνευματική ανάπτυξη και την επιδίωξη της τελειότητας, που αποτελείται από 30 κεφάλαια ή «βήματα», το καθένα που αναφέρεται σε μια διαφορετική αρετή ή φαυλότητα. Το έργο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη σοφία που μεταδόθηκε από τους Πατέρες και τις Μητέρες της Ερήμου, παρέχοντας πρακτικές συμβουλές και πνευματικές γνώσεις σε όσους αναζητούν να πλησιάσουν τον Θεό.

 Ο Άγιος Ιωάννης ο Κλίμακος τονίζει τη σημασία της ταπεινοφροσύνης, της υπακοής, της προσευχής, της αυτοπειθαρχίας και της απομάκρυνσης από κοσμικούς περισπασμούς. Προσφέρει καθοδήγηση για την καταστροφή των ελαττωμάτων και των αμαρτιών όπως η υπερηφάνεια, ο θυμός και η λαγνεία, ενώ ενθαρρύνει την καλλιέργεια αρετών όπως η πίστη, η ελπίδα και η αγάπη. Ο απώτερος στόχος του πνευματικού ταξιδιού, σύμφωνα με τον Άγιο Ιωάννη, είναι η ένωση με τον Θεό και η επίτευξη της Θείας Χάριτος.

Τα έργα του συνεχίζουν να εμπνέουν και να καθοδηγούν αμέτρητα άτομα στο μονοπάτι της πνευματικής ανάπτυξης και αγιότητας.

 Ο Άγιος Ιωάννης ο Κλίμακος τιμάται στις 30 Μαρτίου. Οι διδασκαλίες του είχαν βαθύ αντίκτυπο στη Χριστιανική πνευματικότητα, και τα γραπτά του εξακολουθούν να θεωρούνται πολύτιμοι πόροι για όσους επιδιώκουν να εμβαθύνουν τη σχέση τους με τον Θεό και να επιδιώκουν μια ζωή με αρετή.


Ἀπολυτίκιον

Ἦχος γ'. Θείας πίστεως.

Θεῖον κλίμακα, ὑποστηρίξας, τὴν τῶν λόγων σου, μέθοδον πάσι, Μοναστῶν ὑφηγητὴς ἀναδέδειξαι, ἐκ πρακτικῆς Ἰωάννη καθάρσεως, πρὸς θεωρίας ἀνάγων τὴν ἔλαμψιν. Πάτερ Ὅσιε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.


Έτερον Ἀπολυτίκιον

Ήχος πλ. δ'.

Ταῖς τῶν δακρύων σου ῥοαῖς, τῆς ἐρήμου τό ἄγονον ἐγεώργησας· καί τοῖς ἐκ βάθους στεναγμοῖς, εἰς ἑκατόν τούς πόνους ἐκαρποφόρησας· καί γέγονας φωστήρ τῇ οἰκουμένῃ, λάμπων τοῖς θαύμασιν, Ἰωάννη, Πατήρ ἡμῶν ὅσιε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τάς ψυχάς ἡμῶν.


Κοντάκιον

Ἦχος α'. Χορὸς Ἀγγελικός

Καρπούς ἀειθαλεῖς, ἐκ τῆς βίβλου προσφέρων, διδάγματα σοφέ, καθηδύνεις καρδίας, τῶν τούτοις μετά νήψεως, προσεχόντων μακάριε· Κλίμαξ γάρ ἐστι, ψυχὰς ἀνάγουσα γῆθεν, πρὸς οὐράνιον, καί διαμένουσαν δόξαν, τῶν πίστει τιμῶντων σε.